CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday 7 November 2011

Brava Truffle Fusion
resipi ini merupakan resipi salah seorang peserta Cuisine Fusion Extravaganza.


Bahan- bahan:
Coklat masak (dark/ milk)- 100 gram
Susu (1/2 cawan)
Tepung jagung (3 sudu kecil)
Kelapa parut (dibakar pada suhu 100 selama 5-8 minit)
Margerin/ butter (1 sudu kecil)
Gula
Cornflakes/ kekacang

Cara Memasak :
1) Gunakan teknik double boiler.

2) Panaskan susu. Masukkan margarine/ butter. Kacau sehingga larut.

3) Masukkan tepung jagung. Kacau segera bagi mengelakkan tempung menjadi gumpalan kecil.boleh juga dilarutkan di dalam sedikit air terlebih dahulu.

4) Masukkan coklat masak.kacau sehingga cair.

5) Masukkan kelapa.Untuk penggemar coklat yang lebih manis, boleh ditambah sedikit gula.

6)  Setelah campuran sebati, matikan api.teruskan mengacau sehingga 2-3 minit.

7)  Sejukkan di dalam peti sejuk. Untuk menghasilkan coklat truffle yang lebih fluffy, whipp selama 5 minit. Biarkan coklat sejuk sehingga menjadi satu adunan.
9)  Hancurkan kekacang/ cornflakes.

10) Menggunakan sudu kecil, bentukkan adunan menjadi bebola kecil,salutkan dgn kekecang/ cornflakes.

11) Sedia untuk dihidang. Boleh juga di nikmati bersama sirup maple atau aiskrim.
-untuk penggemar coklat yang berkrim, boleh gantikan susu dgn whipped cream atau fresh cream, tapi doublekan kuantiti dan tidak perlu di letakkan tepung jagung.

No comments:

Post a Comment